|
PUNK FORUM Forum Punkowe |
 |
Na każdy temat, nic o punku... - Temat o wszystkim...
heroina - Wto 22 Gru, 2009
można pić w miejscach publicznych. nie można w zakazanych przewidzianych w ustawie.
Cytat: | Zdaniem S. Dałkowskiego, kwestia znaczenia pojęcia „miejsce publiczne” została ostatecznie wyjaśniona w wyroku SN z dnia 9.11.1971 r., VKRN 219/71, OSNPG 1972, nr 2, poz. 25, gdzie przyjęto, że za „miejsce publiczne” uważa się każde miejsce dostępne dla nieokreślonej liczby osób[12]....” |
bo jakby nie można było w miejscu publicznym to pewnie na koncercie czy czymś takim też nie. a tych miejsc zakazanych nie ma wcale jakoś tragicznie dużo
ale ja się tam nie znam
Dzemu - Wto 22 Gru, 2009
QkiZ napisał/a: | Cytat: | Pewnie, bo snieg ...... to jest snieg, ale musi byc dobry. |
|
najlepiej jak sypie na kreski
100% Hate - Wto 22 Gru, 2009
heroina napisał/a: | można pić w miejscach publicznych. nie można w zakazanych przewidzianych w ustawie. |
Dokładnie. Właśnie ze względu na nieostrość pojęcia "miejsce publiczne" zastąpiono je w ustawie "miejscem niedozwolonym".
Mecenas - Wto 22 Gru, 2009
np nie jest zakazana plaża, a przynajmniej do niedawna nie była a klatka to nie jest miejsce publiczne bo należy do właścicieli budynku i nie jest ogólnie dostepna
100% Hate - Wto 22 Gru, 2009
Mecenas napisał/a: | nie jest zakazana plaża, a przynajmniej do niedawna nie była |
W trójmieście już jest - nasze kochane władze samorządowe uchwaliły zakaz. Jedynie w Sopocie można pić od 6:00 do 18:00, potem też jest zakaz.
slayr - Wto 22 Gru, 2009
A ja słyszałem, że w lesie można pić ile wlezie. Prawda li to?
Ryszard - Śro 23 Gru, 2009
A mi się wydaje, że to nie zależy od tego jak stanowi prawo tylko (niestety) od widziemisie mundurowego.
Pyndzel_77 - Śro 23 Gru, 2009
cóż powiedzmy sobie szczerze, oni sa mistrzami nadinterpretacji...
heroina - Śro 23 Gru, 2009
w lesie można, pod warunkiem, że gmina picia w tym konkretnym lesie nie zakazała.
z ustawy nie wynika jakoby lasy miały by być zakazane
Cytat: | Art. 14. 1. Zabrania się sprzedaży, podawania i spożywania napojów alkoholowych:
1) na terenie szkół oraz innych zakładów i placówek oświatowo-wychowawczych, opiekuńczych i domów studenckich,
2) na terenie zakładów pracy oraz miejsc zbiorowego żywienia pracowników,
3) w miejscach i w czasie masowych zgromadzeń,
4) w środkach i obiektach komunikacji publicznej,
5) skreślony,
6) w obiektach zajmowanych przez organy wojskowe i spraw wewnętrznych, jak również w rejonie obiektów koszarowych i zakwaterowania przejściowego jednostek wojskowych.
2a. Zabrania się spożywania napojów alkoholowych na ulicach, placach i w parkach, z wyjątkiem miejsc przeznaczonych do ich spożycia na miejscu, w punktach sprzedaży tych napojów.
|
Cytat: | Art. 43. 1. Kto spożywa napoje alkoholowe wbrew zakazom określonym w art. 14 ust. 1 i 2a-6 albo nabywa lub spożywa napoje alkoholowe w miejscach nielegalnej sprzedaży, albo spożywa napoje alkoholowe przyniesione przez siebie lub inną osobę w miejscach wyznaczonych do ich sprzedaży lub podawania,
podlega karze grzywny. |
ciekawi mnie kto ustala wysokość tej grzywny? też gmina?
policja. tak jak i wysokość mandatu, zaleznie od ich widzimisię.
ale na pewno mają jakieś ograniczenia. jakby tak było, ze panszanownypolicjant sobie ustala jak chce to mógłby dojebać np 100 000 bo mu się nie spodobałam.
Mecenas - Śro 23 Gru, 2009
sa przepisy o wysokości grzywny, nie wiem na ile sa precyzyjne
sa okreslone kwoty: minimalna i maksymalna. decyzja należy do policjanta.
Aneta - Śro 23 Gru, 2009
heroina napisał/a: | ciekawi mnie kto ustala wysokość tej grzywny? |
do 500 zl jest w calym kraju
za mną już 120uszek, 300pierniczków i biorę się za pierożki. zaraz umrę.
Ryszard - Śro 23 Gru, 2009
Taaa, była jakoś rok albo dwa lata temu sprawa o ktorej i w mediach mówiono o jakiś studentach co dostali mandaty za picie pod chmurką i ich nie przyjęli. Na rozprawie tłumaczyli się, że teren na którym pili nie miał status ani parku, ani placu ani ulicy, ani w ogóle żadnego z tych miejsc wymienionych w ustawie. Mimo tego skończyło się tak, że sąd nakazał im zapłacić grzywnę, bo "ustawodawcom chodziło o wszystkie tego typu miejsca" albo coś w ten deseń.
QkiZ - Śro 23 Gru, 2009
Właśnie się bawię nowym konwerterem do szerokokątnych zdjęć. Wszyscy na stronach przestrzegają, aby uważać na zniekształcenia wywołane małą ogniskową. A kiedy właśnie mi się podoba efekt rybiego oka. Aneta co Ty na ten temat sądzisz
slayr - Śro 23 Gru, 2009
A ja dostałem na gwiazdkę "Minor Threat - Complete Discography"!!!
Anonymous - Śro 23 Gru, 2009
a to ode mnie Piotrusiu
Foxy 68 - Śro 23 Gru, 2009
slayr napisał/a: | A ja dostałem na gwiazdkę "Minor Threat - Complete Discography"!!! |
A mój prezent od samego siebie jeszcze nie doszedł
wawrzon - Śro 23 Gru, 2009
to jak i mój ...
QkiZ - Śro 23 Gru, 2009
Najlepsze są prezenty które sam sobie człowiek sprawa. Najbardziej trafione
slayr - Śro 23 Gru, 2009
kontrowersyjna_ja napisał/a: | :kiss: a to ode mnie Piotrusiu |
wawrzon - Czw 24 Gru, 2009
zdrowych, wesołych...
Brodie - Czw 24 Gru, 2009
QkiZ napisał/a: | Właśnie się bawię nowym konwerterem do szerokokątnych zdjęć. Wszyscy na stronach przestrzegają, aby uważać na zniekształcenia wywołane małą ogniskową. A kiedy właśnie mi się podoba efekt rybiego oka. Aneta co Ty na ten temat sądzisz |
nie jestem Anetą, ale szeroki kąt to nie to samo co rybie oko przecież
do zwykłej cyfrówki, do której nie ma innego wyjścia to taki konwerter jest ok, ale używanie tego z lustrzanką mija się z celem
|
|