PUNK FORUM
Forum Punkowe

Na każdy temat, nic o punku... - Temat o wszystkim...

magdalenik - Czw 07 Maj, 2009

dev, swego czasu tez powinnam isc :)
mature z polskiego pisalam o dzieciach z dworca zoo :lol:

--------------
jak wam w ogole dziaciaki poszlo na maturach? :P

Dev - Czw 07 Maj, 2009

nazik napisał/a:
Wątpie, żeby sprawdzający wiedzieli co to jest

wszystko im opisałam, wyłączając najbrutalniejsze aspekty :wink:

dobrze jest temat podciągnąć pod siebie, bo od razu się lepiej pisze, ja jutro geografia rozsz. i już w zasadzie spokój. z polaka jestem średnio zadowolona :roll:

QkiZ - Czw 07 Maj, 2009

o masakra. temat matura, kiedy to było. chyba z paroma osobami zawyżam średnią na tym forum :P
Mecenas - Czw 07 Maj, 2009

ja już nie pamiętam o czym pisałem z polaka
bo z historii jeszcze tak: osadnictow i rozwój miast w średnioweicznej Polsce

Stanzberg - Czw 07 Maj, 2009

Matura z polskiego była chyba o "Panu Tadeuszu", kto by to pamiętał. :P
Za to z historii: porownanie totalitaryzmow sowieckiego i hitlerowskiego, doskonale mi poszło; pani od historii musiała sprawdzać pewne detale w książkach, bo skąd u nauczyciela licealnego tak szczegółowa wiedza. 8)

Ryszard - Czw 07 Maj, 2009

Stanzberg napisał/a:
Matura z polskiego była chyba o "Panu Tadeuszu", kto by to pamiętał.

No to niewiele się zmieniło ;-)

rozwal - Czw 07 Maj, 2009

ja na maturze napisalem ze lady magbet byla matka magbeta, czy tam zona, chodzi o to, ze na odwrot :P (widac, ze sie nie doksztalcilem :oops: )

No tak, ale cały myk polega na tym, że możesz pisać jakieś totalne bzdury, sadzić byki aż miło etc. i nic na tym nie tracisz, bo punktowanie polega na przyznawaniu punktów a nie ich odbieraniu.
Ten egzamin jest tak debilny, że idealnie zwieńcza koślawy proces kształcenia.

Stanzberg - Czw 07 Maj, 2009

To prawda, w Polsce edukacja jest nastawiona na produkcję debili, niedługo wyprzedzi nas Mongolia.

Dzięki porównywaniu Zosi i Telieny nie przestawimy gospodarki na nowe technologie. :cry:

rozwal - Czw 07 Maj, 2009

a ja sie nie zgadzam, taka matura jak jest z polskiego jest potrzebna w takiej formie, aby zapewnic sprawiedliwa ocene (moze nie najlepsza, ale jednak). a co do poziomu edukacji, to chyba nie rozmawialiscie za duzo z ludzmi z innych krajow, ktorzy pojecia o historii zadnego nie maja, geografie to znaja tylko swojego kraju, w innych dziedzinach tez nie blyszcza. jak na moje naprawde mozemy byc zadowoleni z poziomu wiedzy, z jaka wychodza polscy uczniowie, przynajmniej przy porownaniu ich z innymi.

Możesz mieć rację, aczkolwiek sądzę, że:
- powinny istnieć, tak jak kiedyś, technika przyuczające do konkretnego zawodu (nie, licea profilowane to nie to samo i nie zdają egzaminu)
- proces kształcenia winien być podzielony wedle wcześniejszego schematu (8letnia podstawówka, 4letnie licea)
- matura powinna stać na dużo wyższym poziomie, tak aby nie była do zdania dla każdego. Obecnie panuje pogląd 'nie masz matury = jestem debilem' i zauważalny jest owczy pęd na uczelnie wyższe. To zaś powoduje masowe studia, spadek poziomu kształcenia, a w efekcie generuje bandę matołów, której łatwo było się prześlizgnąć, a papier o wykształceniu mają. I w końcu mamy potem np. setki tysięcy chujowych menedżerów, którzy - pomijając już fakt, że są chujowi - i tak nie mają kim zarządzać, bo wszyscy którzy mogliby wykształcić się na mechanika, lakiernika albo piekarza wybrali 'perspektywiczne' studia.

coś jeszcze chciałem dodać, ale zapomniałem :oops:

kampfhundnr1 - Czw 07 Maj, 2009

magdalenik napisał/a:
mature z polskiego pisalam o dzieciach z dworca zoo

Nic dziwnego kiedyś to była lektura. :faja:

Pani Ka - Czw 07 Maj, 2009

Cytat:
- powinny istnieć, tak jak kiedyś, technika przyuczające do konkretnego zawodu (nie, licea profilowane to nie to samo i nie zdają egzaminu)

Nie wiem jak w wielkich miastach ale np.w Jeleniej Górze technika są,i z tego co słyszałam całkiem dużo ludzi do nich chodzi.

U nas nie ma ani jednego. Są szkoły które się nazywają 'technikum uzupełniające dla dorosłych' ale to w ogóle nie ma nic wspólnego z technikami jakie były jeszcze kilkanaście lat temu.
ania bez domu - Pią 08 Maj, 2009

rozwal napisał/a:
a ja sie nie zgadzam, taka matura jak jest z polskiego jest potrzebna w takiej formie, aby zapewnic sprawiedliwa ocene (moze nie najlepsza, ale jednak). a co do poziomu edukacji, to chyba nie rozmawialiscie za duzo z ludzmi z innych krajow, ktorzy pojecia o historii zadnego nie maja, geografie to znaja tylko swojego kraju, w innych dziedzinach tez nie blyszcza. jak na moje naprawde mozemy byc zadowoleni z poziomu wiedzy, z jaka wychodza polscy uczniowie, przynajmniej przy porownaniu ich z innymi.

Dokładnie, gadałam kiedyś z laską nie wiem ile miała lat, załóżmy 16, niemką, która nie miała pojęcia że jest coś takiego jak strefy czasowe (!!!!!!!!) Nie mówiąc o debilach z USA, gdzie typek przez 10 minut zastanawiał się gdzie był mur berliński.

Zgadzam się z Ryszardem, gimnazjum to zło i pomysł szatana, wyjebałabym je najchętniej w pizdu, a przywróciła 4 letnie liceum, bo przy 3 letnim nie nadąża się z materiałem, chociazby się bardzo chciało.
A techników nawet w moim lipnym miasteczku jest 6, więcej niz liceów! Nie pierdolcie że we wrocku nie ma :O

QkiZ - Pią 08 Maj, 2009

a ja na maturze pisałem o... nie pamiętam :| :wink: :lol:
Ryszard napisał/a:
To zaś powoduje masowe studia, spadek poziomu kształcenia, a w efekcie generuje bandę matołów, której łatwo było się prześlizgnąć, a papier o wykształceniu mają.

i brak jest fachowców po zawodówkach, którzy potrafią spawać, murować itd bo się polikwidowało zawodówki

heroina - Pią 08 Maj, 2009

trzymać kciuki za mnie, smrody.

dzisiaj ustny polski :?

QkiZ - Pią 08 Maj, 2009

dobrze że nie francuzki :P
-----------EDIT:
Nazik ile byś wziął za zrobienie szablonu do joomli, postawienie joomli i administrowanie stroną :?:

Mecenas - Pią 08 Maj, 2009

Cytat:
powinny istnieć, tak jak kiedyś, technika przyuczające do konkretnego zawodu (nie, licea profilowane to nie to samo i nie zdają egzaminu)
- proces kształcenia winien być podzielony wedle wcześniejszego schematu (8letnia podstawówka, 4letnie licea)
- matura powinna stać na dużo wyższym poziomie, tak aby nie była do zdania dla każdego. Obecnie panuje pogląd 'nie masz matury = jestem debilem' i zauważalny jest owczy pęd na uczelnie wyższe. To zaś powoduje masowe studia, spadek poziomu kształcenia, a w efekcie generuje bandę matołów, której łatwo było się prześlizgnąć, a papier o wykształceniu mają. I w końcu mamy potem np. setki tysięcy chujowych menedżerów, którzy - pomijając już fakt, że są chujowi - i tak nie mają kim zarządzać, bo wszyscy którzy mogliby wykształcić się na mechanika, lakiernika albo piekarza wybrali 'perspektywiczne' studia.

że tak napisze : WORD

znam całą masę magistrów którzy są tak tępi że ja bym im matury nie dał, niestety ten stan szybko sie nie zmieni, bo:
1. poiltycy nie zaryzykują spadku w sondażach, jakie larum sie podniosło gdy połowa debili nie zdała matury pare lat temu
2. uczelnie dostaja dotację propocjonalnie do liczby studentów, wyższy poziom matury=mniej kandydatów na studia=mniej kasy dla uczelni

nie lubie imprez na tygodniu
mam sporo roboty, a łeb boli i nie moge się na niczym skupić

QkiZ - Pią 08 Maj, 2009

nazik napisał/a:
Zrobić to nie zrobię, ewentualnie mogę przerobić istniejący. Postawienie Joomli sam wiesz ile trwa A administracja to kwestia dogadania - zależy na ile jest ona obszerna, co ile akutalizować, itp.
Myślę, że postawienie + modyfikacja szablonu dla potrzeb klienta - 600-700 zł. Administracja - jak napisałem wyżej - zależy jak ona ma wyglądać.

myśle właśnie nad postawieniem joomli jednemu klientowi, żeby sobie sam newsy pisał i nie zawracał mi gitary. a przerabiać czyjeś szablony to nie w moim stylu. wole robić swoje, to pewnie drożej może wyjść. ciekawe ile można by za coś takiego wziąć.
Mecenas napisał/a:
znam całą masę magistrów którzy są tak tępi że ja bym im matury nie dał

wypraszam sobie :!: :evil:

:wink:

heroina - Pią 08 Maj, 2009

misja "ustny polski": zjebana :?

ale nadal zdaje, mimo, ze szanowna komisja nie wiedziała i czym do nich mówię.

nie zmieściłam się w czasie.

i jedynie wypada mi teraz mieć nadzieje, ze już niżej zejść nie potrafię i chemia z biologią wypadną przyzwoicie.

kurwa.

ja na ustną się spóźniłem i cała komisja czekał na mnie ze 20 minut :lol:
więc nie dano mi dużo czasu na odpoweidź, czego wcale nie załuję bo i tak nie miałem nic do powieedzenia 8)

Ryszard - Pią 08 Maj, 2009

ciężki, bieszczadzki klimat i ruska wódka, proste
Biały - Sob 09 Maj, 2009

heroina napisał/a:
misja "ustny polski": zjebana :?

ale nadal zdaje, mimo, ze szanowna komisja nie wiedziała i czym do nich mówię.

nie zmieściłam się w czasie.

i jedynie wypada mi teraz mieć nadzieje, ze już niżej zejść nie potrafię i chemia z biologią wypadną przyzwoicie.

kurwa.

łeee tam, ja punkty ciągle przeliczam, bo nie wiem czy pisemną - rozszerzoną z polaka, zdałem ;)
We wtorek jeszcze hista, a 20 i 26 oral-matura ;/

ps. Wawrzon - dzięki za pozdrowienia! Dotarły wczoraj! ;)