|
PUNK FORUM Forum Punkowe |
 |
Inne - Porady dla początkującego wokalisty punk ;>
Bólicfc - Sob 23 Sty, 2010 Temat postu: Porady dla początkującego wokalisty punk ;> Witam i od razu napisze że tak jak w temacie chciałbym otrzymać jakieś konkretne porady do tego jak szybko nauczyć się wydzierać na miarę dobrego wokalisty punk?
Zwierz@k - Sob 23 Sty, 2010
chuja sie znam, ale troche w tym zyciu odspiewąłem.
przede wszystkim nic na sile. Nie każdemu wychodzi wrzeszczenie, a robione na siłe wychodzi czasem po prostu śmiesznie. Po drugie - samo to nic nie przyjdzie, więc próby próby i jeszcze raz próby. Choć może to zabrzmi śmiesznie w kontekście punk rocka - polecam lekcje śpiewu - mi takowe naprawde sporo pomogły, zwłaszcza w kwestii oddychania i pracy przepony.
a po ktoreśtam - nawet jak wydaje ci się że spiewasz dobrze - nagraj coś. Wtedy dopiero będziesz wiedział jak śpiewasz naprawdę i być może się załamiesz
Stanzberg - Nie 24 Sty, 2010
Próby, próby, próby i nauczenie się śpiewać z przepony, nie z gardła.
Aczkowiek ważna jest też barwa głosu i słuch, ale na to już się ma mniejszy wpływ.
PepsiPL - Nie 24 Sty, 2010
Jak punkowo ma być, to tylko gardłowo panie!!
A żeby takowo śpiewać to musisz; zwiększyć ilość spożywanego alkoholu, zwiększyć ilość palenia fajek (najlepiej 3 na raz) i uważać żeby Ci żyłka nie pękła z darcia ryja .
Stanzberg - Nie 24 Sty, 2010
.... pośpiewasz do pierwszej płyty/dema, a potem będziesz mógł tylko szeptać do mikrofonu.
PepsiPL - Nie 24 Sty, 2010
....... i powiesz, że śpiewałeś zawodowo w zajebistym zespole, a to, że teraz gadać nie możesz, to skutki grania setek koncertów
Old Crewman - Nie 24 Sty, 2010
Dużo chlej i szybko się zapierdol.
Rotten82 - Nie 24 Sty, 2010
po prostu śpiewaj tak jak potrafisz. nie staraj się na siłę harczeć, czy śpiewać zbyt melodyjnie (czytaj: tak jak w way side crew"). tak na prawdę ważniejsze jest to, żebyś śpiewał rytmicznie, a barwa głosu wyrobi się z czasem, bylebyś nie próbował śpiewać jak ktoś kim nie jesteś
kate - Nie 24 Sty, 2010
denerwujące są te wszystkie tematy sprowadzające punkrocka do schematów. "jak ubiera się punk?", "jak się śpiewa w kapeli punkowej?", "czy punk z dreadami to dobry pomysł?". odnoszę wrażenie, że tematy te sa zakładane przez kinderów, koniecznie chcących zostać bezdyskusyjnie uznanymi za punków,dlatego też potrzebujących wskazówek a ludzie odpowiadają niekiedy całkiem serio tym naiwnym (żeby nie powiedzieć: żałosnym)postom...
heroina - Nie 24 Sty, 2010
oj kejti kejti
kate - Nie 24 Sty, 2010
tak?
Rotten82 - Nie 24 Sty, 2010
każdy kiedyś młody był i nie każdy urodził się wiedząc wszystko. o niektóre rzeczy warto zapytać, bo kto pyta ten nie błądzi. wyśmiewanie się na każdym kroku z dzieciaków, nie ma większego sensu, bo później oni rezygnują z pankroka w którym są tylko wyszydzani i tak na prawdę nie ma wtedy dla kogo robić koncertów, bo na każdej imrezie się wychodzi 200/300zł w dupe
Bólicfc - Nie 24 Sty, 2010
jak ktos nie chce to niech nie odpowiada i w ogóle nie czytaj tego jak Ci się coś nie podoba co do dziecka bez komentarza bo Twojego wieku też nie sprawdzę bynajmniej ja nim nie jestem ;] tylko zakładałem ostatnio kapele gdzie gitarzysta był nieco mało skromny i ciągle mi zarzucał że musze umieć przekrzyczeć perke bez mikrofonu ;]
Rotten82 - Pon 25 Sty, 2010
Bólicfc napisał/a: | ciągle mi zarzucał że musze umieć przekrzyczeć perke bez mikrofonu ;] |
niech sam to najpierw zrobi a później się mądruje ;]
Bólicfc - Pon 25 Sty, 2010
tak powiedziałem mu żeby mi pokazał jak to sie robi to stwierdził że on nie musi bo nie jest wokalistą i że podobno się da ale ja jakoś w to wątpię bez mikrofonu poza tym już kolejnej próby razem z mikrofonem nie chciał grać i mi się posypał cały zespół także znowu jestem na etapie poszukiwań ludzi grających
heroina - Pon 25 Sty, 2010
Rotten82 napisał/a: | Bólicfc napisał/a: | ciągle mi zarzucał że musze umieć przekrzyczeć perke bez mikrofonu ;] |
niech sam to najpierw zrobi a później się mądruje ;] | ja umiem
ma się tą przeponę ze stali
jak chcesz wyćwiczyć, to wypinaj jak najczęściej brzuch (żeby był taki jakby ciążowy, ma być nisko) jak się nauczysz bez problemu tak rozmawiać i oddychać to wszystko przewrzeszczysz. to wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne.
albo ja jestem złotym dzieckiem
ko0niu - Pon 25 Sty, 2010
musze przećwiczyć bo po każdym koncercie zespołu który lubie jestem ochrypły przez cały dzień następny. Bełkotliwe pijackie wtórowanie wokaliście mi nie służy.
Blekit - Pon 25 Sty, 2010
ziomek, bądź polskim GG Allinem i będzie git
ja umiem
ma się tą przeponę ze stali
jak chcesz wyćwiczyć, to wypinaj jak najczęściej brzuch (żeby był taki jakby ciążowy, ma być nisko) jak się nauczysz bez problemu tak rozmawiać i oddychać to wszystko przewrzeszczysz. to wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne.
albo ja jestem złotym dzieckiem[/quote]
a masz może gdzieś w necie umieszczoną próbkę swojego wrzasku ?:D ja się musze koniecznie tego nauczyć mikrofon i tak mam ale fajnie jakbym umiał tez bez
nie mam.
właściwie to nie chodzi o wrzask, bo tak sobie szybko głos załatwisz na amen. a do końca życia ci musi wystarczyć
chodzi o to, żeby bez wysiłku być długo głośno
i czysto.
ale może to moje skrzywienie ze szkoły muzycznej
Surmen - Pon 25 Sty, 2010
My jako chłopcy/mężczyźni mamy gorzej, od strony anatomicznej, drzemy się głośniej niż dziewczyny, ale mniej czysto, ale to też zależy od szkół/wrodzonego talentu
Ja ogólnie właśnie się wybieram w poniedziałek do kolesia od śpiewu żeby mi coś doradził może jakieś audiencje prywatne będe miał no nie wiem ale chyba jeśli punk to nie liczy się to żeby być wokalistą z górnej półki tylko żeby napieprzać z energią:D
Zwierz@k - Pon 25 Sty, 2010
jasne jasne niestety tego że się fąłszuje jak kutas nie ukryje nawet fakt brykania jak źrebak po scenie (chociaż mi się kapke udaje)
Surmen napisał/a: | My jako chłopcy/mężczyźni mamy gorzej, od strony anatomicznej, drzemy się głośniej niż dziewczyny, ale mniej czysto, ale to też zależy od szkół/wrodzonego talentu |
zależy jedynie od szkolenia i talentu.
ale jak się nie słyszy muzyki to i najlepsza technika nie pomoże
dobra tu akurat o fałsz nie chodzi tylko o power w śpiewie/darciu z resztą zależy jak dla kogo czym jest punk, w piosence The Analogs pierdolona era techno jest wers "my to głos ulicy" i w myśl tego raczej pięknych dźwięków wydawać nie trzeba tylko głośno i energicznie
|
|